Citronmarängpaj

Som ni såg för någon dag sedan, så åt vi citronmarängpaj till efterrätt.

Det är en väldigt fräsch efterrätt som passar bra nu såhär till sommarvärmen. Jag rekommenderar den om ni gillar lite syrliga efterrätter.

Du behöver:

Till pajbotten

3 3 dl vetemjöl
150 150 g smör
2 2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

2 2 ägg
2 2 dl florsocker
11 stor, mogen citron
75 75 g smör

Till maräng:

4 4 äggvitor
1 1/4 1 1/4 dl strösocker


Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att skrära ner smöret i lite mindre bitar (så att det går att blanda lättare) i en bunke. Blanda sedan ner mjölet så att du får en smulig deg. Häll sedan över vattnet så att degen inte blir så torr. Avgör själv hur mycket vatten du vill ha - men inte mer än 2 msk.

Kavla ut degen i en pajform med löstagbar botten. Picka pajdegen och låt den sedan stå kallt i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet längst ner i ugnen i 10 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg tillsammans med siktat florsocker, smält smör och citronsaften. Jag valde personligen att ha i citronsaft från två citroner istället för en. Fyll sedan pajskalet som fått stå och svalan en aning innan du gräddar det. Pajen ska stå i ugnen i 15-20 minuter, eller tills citronsmeten har stelnat. (Kan variera från ugn till ugn)

När fyllningen stelnat tar du ut pajen och låter den svalna, sätt sedan ugnen på 250 grader och grill.

Medan du väntar kan du vispa äggvitorna och strösockret till ett hårt skum. (Kom ihåg att du ska kunna vända på bunken utan att få äggen över dig)
Bred marängen över pajen som nu har svalnat och grädda det till marängen är gyllenbrun.

Garnera gärna pajen med lite florsocker och, som i mitt fall, en sommarblomma!!

Svårare än så är det inte och riktigt gott blir det!!
Prova, ni kommer inte bli missnöjda!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0