Porterstek
Antal portioner: 8
1 1/2 kg benfri nötstek
2 gula lökar
3 dl porter (flaska 33cl)
1 dl outspädd svart vinbärssaft
3/4 dl kinesisk soja
8 enbär
8 vitpepparkorn (fungerar med svarta också)
2 tsk torkad timjan
3 köttbuljongtärningar
1 1/2 dl grädde
Till servering:
kokt potatis
kokta smörslungade grönsaker
Gör såhär:
Skala och skiva löken. Finhacka inte.
Häll porterölen, svart vinbärssaften och soja i en gryta. Lägg även i enbären, pepparkorn, timjan och buljongtärningarna. Grytan får gärna vara ganska "trång" för köttet. Men hela steken måste få plats så att du kan vända på den. Koka upp innehållet i grytan och lägg sedan i köttet och sjud på låg värme under lock i omkring 90 minuter.
Vänd köttbiten några gånger under koktiden. (Jag vände bara en gång - efter ca halva tiden) Steken är klar när innertemperaturen är 75 grader. Ta grytan av värmen och låt steken vila i spadet i 20 minuter inna du skär upp den. Då får den dra till sig extra smak.
Ta ur köttbiten ur grytan och häll sedan i grädden i spadet som blir kvar. Värm upp detta och innan du serverar silar du ut allt som ligger i såsen.
Detta blir supergott tillsammans med lite lingonsylt eller gele av eget val. Gärna något bär.
Mamma och pappa tyckte att det blev jättegott och så även jag och B. Det är en perfekt söndagsrätt eller som jag gjorde - en födelsedagsrätt.
Smaklig måltid!
Receptet hittar du här.
1 1/2 kg benfri nötstek
2 gula lökar
3 dl porter (flaska 33cl)
1 dl outspädd svart vinbärssaft
3/4 dl kinesisk soja
8 enbär
8 vitpepparkorn (fungerar med svarta också)
2 tsk torkad timjan
3 köttbuljongtärningar
1 1/2 dl grädde
Till servering:
kokt potatis
kokta smörslungade grönsaker
Gör såhär:
Skala och skiva löken. Finhacka inte.
Häll porterölen, svart vinbärssaften och soja i en gryta. Lägg även i enbären, pepparkorn, timjan och buljongtärningarna. Grytan får gärna vara ganska "trång" för köttet. Men hela steken måste få plats så att du kan vända på den. Koka upp innehållet i grytan och lägg sedan i köttet och sjud på låg värme under lock i omkring 90 minuter.
Vänd köttbiten några gånger under koktiden. (Jag vände bara en gång - efter ca halva tiden) Steken är klar när innertemperaturen är 75 grader. Ta grytan av värmen och låt steken vila i spadet i 20 minuter inna du skär upp den. Då får den dra till sig extra smak.
Ta ur köttbiten ur grytan och häll sedan i grädden i spadet som blir kvar. Värm upp detta och innan du serverar silar du ut allt som ligger i såsen.
Detta blir supergott tillsammans med lite lingonsylt eller gele av eget val. Gärna något bär.
Mamma och pappa tyckte att det blev jättegott och så även jag och B. Det är en perfekt söndagsrätt eller som jag gjorde - en födelsedagsrätt.
Smaklig måltid!
Receptet hittar du här.
Kommentarer
Trackback